Mark Van Eygen

Mark Van Eygen

Schilder en beeldhouwer

Heldere kleuren om het licht te vangen, gevoelige lijnen om de sensuele vormen van een mooi lichaam weer te geven, bijzonder hout met nerven die de figuur tekenen die in de stam gevangen zitten…

Met acrylverf op doek en pastel op papier probeer ik in mijn schilderijen en tekeningen een sfeer over te brengen, soms een beetje melancholisch, hopelijk warm en levendig.

Met kettingzaag, slijpschijven, schuurmachines en beitels maak ik van houtstammen sculpturen van mensen, vogels, vissen, bananen of iets daar tussenin.  Het hout dwingt mij om mij aan te passen, te abstraheren, te vervormen om zo nog meer naar de kern te gaan, zowel de kern van het hout als de kern van het idee.

Eenvoudige, begrijpelijke kunst. Vele jaren ben ik er al mee bezig en in de tekeningen zoek ik de essentie met snelle lijnen en kleuren. Met de jaren ben ik meer ‘materialistisch’ geworden. Het krachtigste pastelkrijt, sterke acrylverf, soms zelfgemaakt met de beste pigmenten en mediums.

Kerselaar, notelaar, appelaar, perelaar: houtsoorten met een bedwelmend nervenspel. Nu eens glad geschuurd, dan weer ruw gehouden met zichtbare zaagtanden en beitelsteken.

U gaat beelden krijgen van beelden. Weet dan dat u een hopelijk mooi idee krijgt, maar nooit zo volledig als in levenden lijve.

Nieuwsgierig geworden? Neem gerust contact op.

Mark Van Eygen september 2018

Mocht u het zaakje niet vertrouwen: als het u geruststelt, ik heb les gevolgd aan de academie van Mortsel bij Ferre Van Gijsel,  Peter Van Tongerloo, met geweldige hulp en tips van toenmalig directeur Bob Stikkers. Ook even aan de academie van Lier voor beeldhouwen, maar het blijft belangrijk een eigen stijl en weg te vinden. Die blijf ik zoeken.

Wie te vroeg vindt, heeft slecht gezocht.